DSpace Repository

Perbezaan kimia antara buah petai, buah jering dan buah kerdas

Show simple item record

dc.contributor.author Fatihah Abdul Kadir
dc.date.accessioned 2015-09-15T13:05:56Z
dc.date.available 2015-09-15T13:05:56Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/3501
dc.description.abstract Peratus alkaloid keseluruhan ditentukan bagi petai ialah sebanyak 0.36% dan bagi jering pula adalah 0.32% (berasaskan berat basah). Dari pelbagai sistem kromatografi yang diuji, satu sistem yang terdiri dari gel silika sebagai fasa pegun dan etil asetat-metanol-ammonium hidriksida pekat (3:6:1) sebagai fasa bergerak adalah sesuai untuk pemisahan alkaloid daripada petai manakala bagi jering pula ialah kloroform-metanol-ammonium hidroksida pekat (8:1.5:0.5), digunakan sebagai pelarut, dengan teknik KLN...[et al.] en_US
dc.language.iso other en_US
dc.publisher Terengganu: Kolej Universiti Terengganu (UPMT) en_US
dc.subject LP 4 FST 3 2002 en_US
dc.subject Fatihah Abdul Kadir en_US
dc.subject Alkaloid en_US
dc.subject Laporan Projek FST 2002 en_US
dc.title Perbezaan kimia antara buah petai, buah jering dan buah kerdas en_US
dc.type Working Paper en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account