| dc.contributor.author | Fatihah Abdul Kadir | |
| dc.date.accessioned | 2015-09-15T13:05:56Z | |
| dc.date.available | 2015-09-15T13:05:56Z | |
| dc.date.issued | 2002 | |
| dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/3501 | |
| dc.description.abstract | Peratus alkaloid keseluruhan ditentukan bagi petai ialah sebanyak 0.36% dan bagi jering pula adalah 0.32% (berasaskan berat basah). Dari pelbagai sistem kromatografi yang diuji, satu sistem yang terdiri dari gel silika sebagai fasa pegun dan etil asetat-metanol-ammonium hidriksida pekat (3:6:1) sebagai fasa bergerak adalah sesuai untuk pemisahan alkaloid daripada petai manakala bagi jering pula ialah kloroform-metanol-ammonium hidroksida pekat (8:1.5:0.5), digunakan sebagai pelarut, dengan teknik KLN...[et al.] | en_US |
| dc.language.iso | other | en_US |
| dc.publisher | Terengganu: Kolej Universiti Terengganu (UPMT) | en_US |
| dc.subject | LP 4 FST 3 2002 | en_US |
| dc.subject | Fatihah Abdul Kadir | en_US |
| dc.subject | Alkaloid | en_US |
| dc.subject | Laporan Projek FST 2002 | en_US |
| dc.title | Perbezaan kimia antara buah petai, buah jering dan buah kerdas | en_US |
| dc.type | Working Paper | en_US |